Freitag, 16. Juni 2017

USTIPRAČA NA DRINI

USTIPRAČA NA DRINI

Ustiprača je  za kratko bila općina nastala je podjelom predratnog jedinstvenog Goražda 1994. godine, a verifikovana nakon Dejtonskog sporazuma 1995. godine.
Naselje Ustiprača je smješteno na ušću rijeka Drine i Prače. Ustipraču krase stjenoviti brežuljci Šuplja Stijena i Kašter. Vještačko jezero u Ustiprači i kanjonu Drine stvorilo je uslove za razvoj turizma i ribarstva.
 Ustiprača graniči sa Goraždem, Rogaticom iVišegradom
Ovaj izrazito brdsko planinski kraj je smješten na raskrsnici puteva kojim se vjekovima pohodilo, trgovalo, ali i ratovalo.

Vještačko jezero u Ustiprači i kanjonu Drine stvorilo je uslove za razvoj turizma u ovom mjestu ( ribarstvo, vožnja parobrodom, gliseri …)



HISTORIJA:

Kao trgovačko središte i gradsko naselje, najdirektnije vezano uz Dubrovačku karavansku trgovinu, Goražde se pominje 1379. godine, a kao otvoreni grad 1444. godine.
Za postanak, opstanak i razvoj ovog kraja najzaslužnije je srednjevjekovno utvrđenje Samobor, kula Hercega Stjepana Vukčića Kosače. Dvije godine kasnije, 1446. godine Herceg Stjepana desetak kilometara uzvodno, u Donjoj Sopotnici, gradi crkvu Svetog Georgija.
U periodu od 1519. do 1521. godine u njoj je radila ćirilična štamparija (Štamparija Božidara Goraždanina), druga po starini na Balkanu, a prva na prostorima BiH.
bih-x.info

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen