Freitag, 16. Juni 2017

SJEĆANJE NA ŠPORET FIJAKER


 SJEĆANJE NA ŠPORET FIJAKER

Autor ove prelijepe slike je  poznati umjetnik Safet Zec, pa iako nije u pitanju "fijaker", evo i nekoliko komentara sa nase stranice ( Rogatica) od prije nekoliko godina vezanih za sporet, kuhanje, Rogaticu....

"Ponajbolje se, cini mi se, kuhalo na tzv. fijakeru. Naprijed, na gusanim kolutovima krckao se grah sa suhim mesom, s kraja grijala se voda za kahvu, u rerni tepsija pite, jal hljeb na kovanom tronoscu zvanom sadzak, ispod rerne susila su se drva i spavao macak na ovcijoj kozici. Pored sulinara bio okacen vijenac luka. Ako je sporet slabo pekao zvao se neki od lokalnih majstora - limara, od kojih su ponajbolji bili Galib Pasic i Nazim Lihic. A ako bi se desi da vraca dim, u odzak se gurni novina i potpali. Dimnjacara, prije dolaska Joze, nije bilo. Za pripaliti cigaru sluzile su masice, a dobre su bile i za malo razjariti vatru.
Sporet je sluzio i kao radijator sa obaveznim komadom crijepa ili cigle koji umotani u kakvu krpu znaju odlicno grijati promrzle noge."

"A na onom dijelu iznad rerne drzalo se vec skuhano da drzi temparaturu kako bi u svako doba bilo spremno da se naspe babi kog se obicno i cekalo. Uz sve to u kraju je vec vareno mlijeko koje sve vise uvire i ceka da mu neki od evlada skine dobro nasabiran kajmak. Kucom bi se sirio najdrazi miris, kad bi se na njegovu platu metlo meso (a o ukusu ne bih sad).
Uz masice bi stajala i masha. Bi hin i kovanih, obicno u jednoj od onih rogatickih kovacnica, i onih sto hin pomenuti majstori skrojise jer stara progori, a i onih koje se zvase kupovne. Mashom se vadio visak luga a i onda kad zatreba zara ispred kuce za prziti pa bilo kahvu jal mesinu svejedno."
 
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen